Az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület 1998-ban alakult meg, elődje az 1988-óta létező MÁFI Barlangkutató Csoport utódjaként. Jelenleg 34 hivatalos tagja van. Egyesületünk fő tevékenysége a barlangkutatás, elsősorban hazánkban. Fő kutatási területünk a Csévi-szirtek barlangjai, ahol 26 év alatt 19 kilométer új járatot fedeztünk fel. E mellett az Aggteleki-karszton, a Bükkben és a Budai-hegységben voltak, vagy vannak kutatott barlangjaink, melyeknek hosszát összesen 2 kilométerrel gyarapítottuk. A bontások mellett a feltáró kutatáshoz szorosan kapcsolódó tudományos kutatásokat is végzünk. Geoelektromos szelvényezéssel, légnyomjelzéssel, müontomográffal próbálunk még ismeretlen barlangjáratokat, összefüggéseket kimutatni. Sok pontos hőmérsékletmérést, felszíni topográfiai mérést végzünk, valamint barlangi ásványok kormeghatározásával is foglalkozunk.

Az elmúlt évek alatt nem csak kutatott barlangjaink térképezésén, dokumentálásán, lezárásán dolgoztunk, hanem az ország számos barlangjának térképét, kataszteri feldolgozását végeztük el. Ezek mellett egyik legnagyobb munkánk az István-lápai-barlang létráinak, drótkötél hídjának és beépített fix köteleinek a felújítása, illetve cseréje volt.

Természetesen nem csak dolgozni szoktunk. A hazai barlangjárások mellett több spanyolországi barlangász expedíciót szerveztünk, illetve részt vettünk más csoportok által szervezett külföldi barlangtúrában. A barlangok mellett a kanyonozás, sziklamászás, hegymászás, túrázás is kiemelt helyet foglal el a csoport életében. Túráinkat, kutatásainkat filmeken, fotókon örökítjük meg.

 A csapat alig harmada a Legény-barlangnál

...és még itt sem vagyunk mind... 

Ha üzeneted van számunkra, ide kattints.

Pin It