Tóth Zoltán

Tóth Zoltán

Gyerekkorom óta sokat járom a természetet, túrázok, geocaching-elek, bringázok. Sok idegenforgalmi barlangba ellátogattam, mire lehetőségem nyílt kiépítetlen barlangba is lejutni.

2010-ben az első Mátyás-hegyi-barlangban tett túra annyira megtetszett, hogy azóta gyakorlatilag heti rendszerességgel járok oda barlangászni.

2012-ben eljutottam a Csévi Szirtekre, majd a barlangnapok során az Ariadne-barlangrendszer több tagját is meglátogattam. Ettől kezdve egyre többször jártam kutatni az Ariadne Egyesülettel.

2013-ban végigjártam az Egyesület tanfolyamát, melynek során az ország különböző karsztvidékeinek sok-sok barlangjába ellátogattunk. Kiváló volt az oktató és az oktatott csapat is. Megtanultam és nagyon megszerettem a kötéltechnikát, majd nyáron sikeres T1 vizsgát tettem.

Mindezek mellett az igazi nagy szerelem egyre inkább a kutatás lett. A bontások kihívásai, különleges hangulata magával ragadott, de a tudományos vonatkozások (morfológia, térképezés, GPS mérések, terepbejárások, fotódokumentáció, leírások, huzatvizsgálat, élőlények és csontok) is nagyon érdekelnek. A felszíni és a felszín alatti mászás a legjobb fizikai edzés számomra, ami minden porcikámat megmozgatja. Jöhet minden, ami szűk, nem baj ha sáros, vizes vagy hideg csak kutatható terület legyen. Mentálisan is jótékony hatású ez a sport, mert a hétköznapok diliházában fárasztott agyamat regenerálja és megtisztítja.

Fotózásban leginkább a katonai repülés témakörében érzem otthon magam, de azért a föld alatti világban is sűrűn dokumentálok ha lehetőség van rá.

Nagyon hiszek a különböző barlangász és barlangkutató csapatok együttműködésében. Mindig jótékony hatással van a hangulatra néhány új egyéniség. Rengeteget tudunk egymásnak segíteni, tapasztalatokat cserélni, az alkalmazott technikát fejleszteni. A szűkös létszám optimális kihasználásának és a feltárások haladásának ez lehet a kulcsa szerintem. Ennek szellemében szívesen kutatok az Ariadne kutatási területén kívül a Hideg-lyukban, a Pénz-pataki-víznyelőben, a Kádár-barlangban, és több más területen is. Szívesen túrázok együtt más csapatba tartozó barátaimmal és szívesen látom őket saját egyesületem által szervezett eseményeken. Ha időm engedi tevékenyen részt veszek a barlangnapokon, a Hágó-kupán és más közösségi eseményeken.

Nagyon fontosnak tartom az utánpótlás nevelést, ezért ha lehetőség van rá fiatalokat, vagy kezdő érdeklődőket is próbálok bevezetni ebbe a rejtélyes világba.

Nagy élmény és motiváló erő egy ilyen lelkes és sikeres csapatba tartozni.

 

Date

2018. július 11.

Tags

tag